Вулкан в Исландия изригна за втори път тази година

Дата:

На полуостров Рейкянес в югозападната част на Исландия изригвана вулкан, което е третото от декември насам. Видеозаписи на живо показаха жива лава, изтичаща от пукнатина, която осветяваше шлейф дим, издигащ се под нощното небе, съобщи АФП.

Исландската метеорологична служба (ИМО) съобщи, че в 5:30 ч. сутринта североизточно от Силингарфел е започнала интензивна земетръсна активност. Около 30 минути по-късно в същия район започва изригване, при което пукнатината е оценена на около 3 км в дължина.

Това е третото изригване в същия район, където се случиха и две предишни изригвания – първото на 18 декември и второто на 14 януари, близо до рибарското селище Гриндавик, което беше евакуирано.

В Исландия се намират над 30 активни вулканични системи, което е най-големият брой в Европа. До март 2021 година на полуостров Рейкянес не е имало изригване от осем века.

През август 2022 година и през юли и декември 2023 година са отбелязани нови изригвания, което подсказва на вулканолозите, че това може да е началото на нова ера на активност в региона.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...