В Софийския университет стартира прием по нова магистърска програма за ядрени технологии

Дата:

Стопанският факултет и Физическият факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ обявяват нова магистърска програма на английски език, наречена „Nuclear Technologies, Management and Innovations“. Програмата ще стартира през летния семестър на 2024 г. и е акредитирана от Международната агенция за атомна енергия. Кандидатурите за програмата ще се приемат до 31 януари 2024 г.

Участниците в програмата ще имат възможност да се възползват от дългогодишния опит на университета в областта на ядрената енергетика и тяхното тясно сътрудничество с индустриални и научни сектори както в България, така и в чужбина.

Ядрената енергетика е ключов фактор за декарбонизацията на енергийния сектор, а обучението на квалифицирани специалисти в тази област е от съществено значение. Отговорността за мотивирането на младите хора да изберат тази професионална пътека пада не само върху държавното управление, но и върху образователните институции.

Специалистите в областта отбелязват, че развитието на човешкия капитал в ядрения сектор е от съществено значение и че този сектор може да се възползва от възможностите, които предлага изкуственият интелект за оптимизация на процесите.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...