В София беше отбелязана 170-ата годишнина от рождението на Стефан Стамболов

Дата:

На церемония, посветена на 170-годишнината от рождението на Стефан Стамболов, присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. Събитието се проведе в София, където бяха поднесени венци и цветя пред паметника на революционера, политик и държавник.

Сред гостите бяха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, епископ Тихон, заместник-министърът на културата Амелия Гешева, заместник-кметът на Столична община Иван Василев, ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) проф. Ирена Петева, почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов, както и бившият главен прокурор Иван Гешев.

Проф. Стоян Дечев, бивш ректор на УниБИТ, отбеляза, че Стефан Стамболов е оставил неповторима следа в историята на България, като формира и укрепва държавността на страната. Той акцентира върху значението на Стамболов за вътрешната и външната политика на България, подчертавайки неговата решителност и стремеж към обединение на българските земи.

Стефан Стамболов е ключова фигура в историята на България в края на XIX век, променяйки облика и позицията на страната както вътре, така и в чужбина. Той плаща най-високата цена за своите усилия за утвърждаване на българската държавност, загивайки след жесток атентат в центъра на София.

Проф. Дечев коментира, че най-добрата оценка за управлението на Стамболов идва от самия него с неговата известна фраза “И за опашката на дявола ще се хвана, но ще изтегля България”.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...