В Софийска градска прокуратура са постъпили два сигнала срещу Иван Гешев

Дата:

Софийската градска прокуратура получи два сигнала срещу главния прокурор Иван Гешев в рамките на активирания механизъм за разследване. Единият сигнал включва проверка, възложена на Антикорупционната комисия, докато по другия е постановен отказ от образуване на досъдебно производство. Сигналите са подадени от граждани и са били сред първите, предадени след старта на механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

След уволнението на Иван Гешев за нарушение на престижа на съдебната власт, ръководителят на Наказателната колегия на Върховния касационен съд Лада Паунова, която е отговорна за механизма, препрати сигналите в Софийската градска прокуратура. По единия сигнал наблюдаващият прокурор не установил данни за престъпление, докато развитието на другия ще зависи от проверката на Антикорупционната комисия.

В Софийската градска прокуратура има и други проверки, свързани с Иван Гешев. Едната е по сигнал на временния ръководител на държавното обвинение Борислав Сарафов относно незаконни записи, натиск върху бившия наблюдаващ прокурор по делото “Барселонагейт” и неправомерно използване на почивната станция в Боровец. Другата проверка е за опит за принуда върху самия Гешев да подаде оставка, като са разпитвани членове на Прокурорската колегия и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Назначена е експертиза във връзка с твърденията на Гешев, че е бил притискан да напусне поста чрез заплахи към него и семейството му. Резултатите от тези проверки ще станат ясни в първите месеци на следващата година.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...