В Деня на будителите, работещите в сферата на културата излизат на протест

Дата:

На Деня на народните будители, работници от сферата на културата излизат на протест в знак на несъгласие с ниските заплати на специалисти в областите на музеите, библиотеките, читалищата, изкуствата, театрите и националната филмотека. Протестът се организира от федерация “Култура” към КТ “Подкрепа”.

Протестът започва в 12:00 часа пред Столичната библиотека на площад “Славейков” в София. Специфичните искания включват, изискване работните заплати в сектора да бъдат не по-малко от 2000 лева и увеличение от 50% на единния разходен стандарт до 2024 г. Освен това, министърът на културата трябва да подпише колективния трудов договор. Председателят на федерация “Култура” към КТ “Подкрепа” Кирил Бинев сподели, че ако няма положителен отговор на техните искания, секторът е готов да проведе по-мащабни протести.

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите, също подкрепя протеста и изрази недоволство по отношение на финансирането на сценичните изкуства, като посочи, че недостигът е над 80 милиона лева. Той подчерта, че културата не е приоритет за правителството.

С този протест, работниците в сферата на културата изразяват своята загриженост за бъдещето на този важен сектор в България.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

ЦСКА 1948 победи Хебър с 3:1 в Пазарджик

ЦСКА 1948 постигна победа с резултат 3:1 срещу Хебър...

Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Минданао, Филипините

Днес земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Минданао, Филипините, според...

САЩ обявиха, че внасят 3 милиарда долара в най-големия световен фонд за климата

Американската вицепрезидентка Камала Харис обяви на конференцията на ООН...

Израел е уведомил арабските държави, че иска буферна зона в следвоенна Газа

Израел е уведомил няколко арабски държави, включително Египет, Йордания,...