Украински държавни организации са станали обект на кибератаки

Дата:

Няколко големи украински държавни организации съобщиха за кибератаки срещу техните информационни системи, съобщи агенцията Ройтерс.

Украинската държавна енергийна компания “Нафтогаз” потвърди, че е била засегната от атаката. Компанията заяви, че в момента уебсайтовете и центърът за обслужване на клиенти не функционират.

Украинската национална пощенска служба “Укрпоща” съобщи за “значителна техническа повреда” в компютърните й системи. От компанията заявиха, че работят за отстраняване на проблема и възстановяване на нормалната работа.

“Укртрансбезпека”, държавната агенция за безопасност на транспорта, която поддържа системата за преминаване на границата за украинските шофьори, също съобщи за проблеми със своя център за данни.

Информационната агенция “Интерфакс Украйна” съобщи, че “Екипът за реагиране при спешни компютърни ситуации”, отговарящ за противодействието на кибератаки, работи по отстраняването на проблемите.

Конгресен център и системата за продажба на билети за украинските държавни железници също бяха засегнати от предполагаемите кибератаки.

Източник, близък до украинското правителство, заяви, че има и други “жертви”, основно във финансовия и банковия сектор. Той добави, че кибернападателите “почти сигурно” са хакери, свързани с руската Федерална служба за сигурност.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...