Си Дзинпин в Париж, доволен е от стабилността в отношенията между Китай и Франция

Дата:

Китайският президент Си Дзинпин приветства връзките с Франция по повод 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения и призова за по-близки отношения между Париж и Пекин, особено в условията на глобално напрежение.

Във видеопослание, изпратено на прием в Пекин, Си заяви, че шестте десетилетия дипломатически отношения са спомогнали за “световния мир, стабилност и развитие”.

Президентът призова “двете страни неотклонно да развиват двустранните си отношения и да реагират на световната несигурност със стабилността на китайско-френските отношения”.

Той подчерта, че “двете страни трябва да работят за равнопоставен и подреден многополюсен свят и икономическа глобализация, полезна за всички”.

През последните години Франция и Китай се стремят да укрепят връзките си, като през ноември 2023 г. тогавашният първи дипломат на Париж посети Пекин и заяви, че двете страни трябва да “се стремят да намерят отговори на големите предизвикателства”.

Президентът Еманюел Макрон също посети Китай през април, като в университет в Южен Китай получи посрещане като рок звезда от тълпа от стотици студенти и фенове.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...