Търсят се възможности за съдействие и евакуация на 37 българи и членове на техните семейства за напускане на Газа

Дата:

Министерството на външните работи (МВнР) на България е в постоянна връзка с дипломатическите представителства на страната в Тел Авив, Кайро и Рамала. Външният министър на България, Мария Габриел, съобщи, че 37 български граждани и членове на техните семейства са поискали съдействие за напускане на ивицата Газа. Тя подчерта, че МВнР работи в тясно сътрудничество с други държави-членки на Европейския съюз и партньорски държави по този въпрос.

Министърът разясни, че в момента се изследват възможности за оказване на съдействие за евакуацията на тези граждани и членове на техните семейства. Въпреки това, евакуация не е възможна, докато не бъде установено споразумение за отваряне на ГКПП “Рафа.” Външното министерство разполага със списък на българските граждани, които са поискали помощ за евакуация. Този списък е предаден на израелските и египетските власти, и ще се изчака разрешение от тях за напускане на Газа и влизане в Египет, когато това стане възможно.

По думите на Мария Габриел, не са получени официални сведения от израелските органи относно евентуалното отвличане на български граждани от страна на “Хамас.” Посолството на България в Тел Авив поддържа постоянен контакт с българските органи, и въпросът продължава да бъде внимателно наблюдаван.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...