Стачка на медиците в Италия 

Дата:

В Италия се провежда 24-часова национална стачка на медицинския персонал от общественото здравеопазване, като само лекарите в „Бърза помощ“ и звената, които поемат спешните случаи, ще работят.

Стачката е насочена срещу правителството и намалените средства за общественото здравеопазване, като лозунгът й е „Общественото здравеопазване не може да се разпродава – трябва да бъде защитено!“.

Митинги и протести се провеждат в цялата страна, като най-големият е в Рим. Сред исканията на медиците са увеличение на заплатите, назначаване на нов персонал вместо пенсионираните и други подобрения в условията на работа. Според синдикатите само до края на годината над 6 хиляди медицински сестри ще излязат в пенсия, а техните позиции няма да бъдат заместени. Ситуацията е същата и за лекарите.

Италианският вестник „Република“ отбелязва, че през последните три години страната е изгубила 7 хиляди медицински сестри, а в сравнение, италианските медици в Норвегия получават значително по-високи заплати и имат осигурено жилище. Отразявайки този недостиг и нарастващите трудови проблеми, стачката изразява сериозните загрижености на медицинския персонал относно бъдещето на общественото здравеопазване в Италия.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...