Саудитска Арабия официално се присъедини към БРИКС

Дата:

Саудитска Арабия официално се присъедини към групата страни, известна като БРИКС, съобщила държавната телевизия на кралството.

Външният министър на Саудитска Арабия, принц Фейсал бин Фархан, заяви през август 2023 г., че страната ще проучи подробностите преди предложената дата за присъединяване на 1-ви януари и ще вземе “подходящото решение”. Той посочи, че групата БРИКС е “полезен и важен канал” за укрепване на икономическото сътрудничество.

Саудитска Арабия е новият член на групата, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Очаква се, че групата ще се разшири още, като се присъединят Обединените арабски емирства, Египет, Иран и Етиопия. Този ход идва в условията на геополитическо напрежение между САЩ и Китай и увеличаване на влиянието на Китай в Саудитска Арабия. Въпреки това, Саудитска Арабия подчертава продължаващите си връзки със САЩ, но същевременно следва своя собствен път, като проявява загриженост, че Вашингтон е по-малко ангажиран със сигурността в Персийския залив.

Китай, като най-големият клиент на саудитския нефт, подкрепя инициативата за разширяване на БРИКС, за да се създаде алтернатива на Запада. Разширяването на групата може да подчертае амбициите й да представлява глобалния юг, въпреки че Аржентина отказа поканата за присъединяване през ноември.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...