САЩ отново нанесе удари по цели на хутите в Йемен

Дата:

САЩ са извършили три успешни удара срещу цели, управлявани от хутите в Йемен, съобщи Белият дом. Тези удари са част от нарастващото напрежение в Червено море, което предизвика безпокойство за световната търговия, породи опасения от затруднения в доставките и усложни обстановката в региона.

Силите на Централното командване на САЩ са нанесли удари срещу три противокорабни ракети на хутите, които били насочени към южната част на Червено море и подготвени за изстрелване, съобщи американската армия. Тези ракети били идентифицирани в контролираните от хутите райони на Йемен и представлявали непосредствена заплаха за търговските и американските флотски кораби в региона.

Хутите, които контролират голяма част от Йемен, заявиха, че техните атаки са акт на солидарност с палестинците, които са обект на атаки от Израел в Газа. Представител на Белия дом потвърди, че това са четвъртите превантивни удари за изминалата седмица, предприети от американските въоръжени сили срещу хутските ракетни установки.

Джо Байдън заяви, че въздушните атаки ще продължат, въпреки че не са гаранция за прекратяване на нападенията на хутите. Вчера хутски представител заяви, че руските и китайските кораби в Червено море не са под заплаха, но това не важи за корабите с връзки с Израел. Той спомена и за превзетия от хутите кораб “Галакси Лийдър” и взетите за заложници членове на екипажа му, включително българи, които според информацията са здрави и невредими.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...