Русия обмисля да блокира още виртуални частни мрежи

Дата:

Русия планира да блокира някои виртуални частни мрежи (VPN), които счита за заплаха, съобщава Ройтерс, цитирайки информация от руското министерство на цифровото развитие, свързани със съобщенията и масовите комуникации.

Интересът към услугите на VPN се увеличи, след като Москва забрани достъпа до западни социални мрежи поради военните действия в Украйна. През 2017 г., руските власти поставиха условия пред определени компании, предоставящи VPN, да съдействат за блокиране на определено съдържание.

Много руснаци използват VPN, за да осигурят достъп до уебсайтове и социални мрежи, които са забранени от държавата. Това предизвика дебати сред руските депутати относно обхвата на забраната на услугите на VPN.

Според информационната агенция РИА новости, Антон Ткачев изрази опасенията си от плановете за прекратяване на достъпа до всички подобни мрежи. Той подчерта, че въпреки че тази забрана може да е в съответствие с националното законодателство, тя на практика може да подкопае санкционния натиск върху гражданите, тъй като такива мрежи са необходими за работата на домакински уреди, включително тези произведени в Китай. В отговор, министерството на цифровото развитие посочи, че ще филтрира конкретни VPN услуги и протоколи в мобилната комуникационна мрежа за чуждестранен трафик, които са идентифицирани като заплаха.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ники Минаж издаде дългоочаквания пети албум Pink Friday 2

Ники Минаж пусна своя пети студиен албум, "Pink Friday...

Привърженици на ЦСКА се сбогуваха със стадион”Българска армия” 

Привържениците на ЦСКА се сбогуваха със стадион "Българска армия"...

Левски записа втори успех в Първа лига

В мача от 20-ия кръг на efbet Лига Левски...

Диана Петкова се класира за финала на европейското първенство по плуване в Румъния

Българската плувкиня Диана Петкова влезе във финала на 50...