Румъния на прага на двойна епидемия

Дата:

В Румъния, в разгара на протестите на медицинския персонал и предстоящата заплаха за обща стачка от 1 февруари, страната е на ръба на двойна епидемия. След като е обявена епидемия от морбили през декември миналата година, се очаква скоро да бъде обявена и епидемия от грип. Десетки смъртни случаи са регистрирани от двете заболявания, като болниците са препълнени.

Лекари и медицински персонал съобщават за сериозни проблеми в болниците, като чакалните са препълнени, а болниците се сблъскват с огромен наплив от пациенти. Децата са особено засегнати, а в чакалнята на Института за майчино и детско здраве се наблюдава нарастване на случаите сред новородените. Болниците съобщават за тежки случаи на заболявания и подчертават, че голям процент от заболелите от грип не са били ваксинирани.

Официалната статистика потвърждава сериозността на ситуацията, съобщавайки за 22 починали от грип и 4 от морбили от началото на годината. Само за 7 дни броят на респираторните инфекции надхвърля стотици хиляди.

Медицинският персонал в Румъния протестира вече няколко седмици, изисквайки подобрение на условията на труд и по-голямо финансиране за здравеопазването.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...