Румен Радев сезира КС за избора на конституционни съдии

Дата:

Президентът Румен Радев е отправил искане към Конституционния съд за обявяване за противоконституционни решенията на Народното събрание по избора на конституционни съдии. В мотивите си Радев посочва, че при избора на членове на органи, Народното събрание трябва да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, както предвижда новоприетият чл. 91б от Конституцията.

Той твърди, че тези принципи са били нарушени при избора на конституционни съдии и не могат да бъдат заместени от формални обсъждания, целящи легитимирането на предварителна договорка между политическите сили. Президентът счита, че има съзнателен опит от мнозинството от народните представители да заобиколи решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата.

Той предупреждава, че такъв подход е нарушение на Конституцията и представлява риск за авторитета на Конституционния съд. Румен Радев призовава да не се пристъпва към клетва на новоизбраните конституционни съдии преди самият съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...