Първата въздушна линейка пристига у нас

Дата:

На днешното правителствено заседание премиерът Николай Денков обяви, че първият български медицински хеликоптер излита от Италия към страната ни тази сутрин. Официалното му представяне ще се състои на 2 февруари на авиобаза “Враждебна”.

Хеликоптерът ще пристигне утре, а до края на 2026 г. ще бъдат закупени общо 6 медицински хеликоптера. Те ще играят ключова роля в осигуряването на спешна медицинска помощ във всяко кътче на страната.

Тези въздушни линейки ще помагат при инциденти, транспортиране на пациенти, донорски ситуации и доставка на спешно оборудване и лекарства. Финансирането на въздушната помощ за пациентите ще се поема от държавата.

Премиерът посочи, че закупуването на хеликоптерите се осъществява с европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Той също така похвали летците и лекарите, които ще извършват спасителните операции.

Денков напомни и за предходния период, когато спасяването на въздушното спасяване беше необходимо. Той спомена спирането на ликвидацията на дружеството, създадено при кабинета Петков, което бе предприето от служебното правителство.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...