Приятел от Италия ми показа как се прави домашна моцарела. Никога повече няма да я купя от магазин!

Дата:

По-лесно е, отколкото си мислите! Моцарелата е едно от сирената, без които е трудно да си представим италианската кухня . Снимка: unsplash Меката и кремообразна топка е страхотна на вкус не само топла, но и като гарнитура към салати.

Вместо да купувам готова моцарела от магазина, я приготвям сама вкъщи – по-лесно е, отколкото си мислите. Изключителна рецепта за най-добрата домашна моцарела . У дома обичаме салата Капрезе, особено през лятото, когато доматите имат вкус и миризма “както трябва”.

Разбира се, не можем и без моцарела. Снимка: unsplash При едно посещение в слънчева Италия научих домашната рецепта за това популярно и вкусно сирене. Може да изглежда сложно, но нищо не може да бъде по-далеч от истината.

Работи перфектно от първия опит, така че дори и начинаещите могат да го направят. Не е нужно да купувате сирищна мая веднага, опитайте да го направите с обикновен оцет. Моцарелата е култово италианско сирене, традиционно произведено от биволско мляко.

Не е нужно обаче да си чешем главата и да се чудим откъде да вземем такова мляко. Снимка: pixabay Това сирене може да бъде направено и от краве мляко, като същевременно запазва уникалния си вкус и текстура . Моцарелата е неизменна част от много италиански ястия, доминира в пицата и лазанята.

Можете лесно да го добавите към салати или да го използвате за сандвичи. Тази незабележима бяла топка е богата на калций, витамини от група В и протеини. И най-важното – просто е вкусно! Изсипете млякото в тенджера с дебело дъно. Загрейте го на среден огън, докато достигне температура от 46°C.

Намаляваме силата на огъня и наливаме оцет. Разбъркайте и махнете тенджерата от котлона. Сместа от мляко и оцет трябва да започне да се подсирва. Продължете да бъркате, докато се образуват видими бучки от суроватка. Снимка: unsplash Покрийте съда с капак и оставете за 30 минути.

 Прецедете суроватката от сиренето с помощта на цедка. След това използвайте черпак, за да изстискате излишната течност. Оформяме топка, като непрекъснато изстискваме излишната вода. Загрейте суроватката до 70°C и добавете сол. Оставете моцарелата да се накисне за известно време.

След това извадете моцарелата и изстискайте излишната течност. Сложете сиренето в отделен съд със студена вода за малко. Снимка: pexels Домашната моцарела е готова за сервиране. Желаем ви добър апетит!

Сподели

Абонирай се

Актуални

Подобни
Подобни

Разследват “Челси” в 74 нарушения от времето на Роман Абрамович

"Челси" е разследван за 74 нарушения на дисциплинарния правилник...

За първи път “Левски” с всичко налично в първенството

УЕФА глоби “сините” с 10 хил. евро заради скандирания на феновете в мача с АЗ ...

Джокович се мести със семейството си в Атина, след като бе обявен за предател в Сърбия

Новак Джокович е един от най-големите любимци на цяла...