Том Ханкс предупреди за фалшива реклама с изкуствен интелект

Дата:

Актьорът Том Ханкс и водещата на токшоуто на Си Би Ес Гейл Кинг предупредиха феновете си за реклами, в които има имитатори, генерирани от изкуствен интелект.

“Пазете се”, казва Ханкс в публикация в Instagram, която очевидно показва копие на неоторизирана негова цифрова версия.

“Има видеоклип, който рекламира някакъв зъболекарски план с моя версия, създадена с изкуствен интелект. Аз нямам нищо общо с това.”

Съобщението е получило над 111 700 “харесвания”, откакто актьорът, носител на “Оскар”, го е публикувал в Instagram на своите 9,5 милиона последователи в неделя.

Кинг, ко-водеща на токшоуто Си Би Ес Морнингс, публикува това, което според нея е фалшив видеоклип, в който примамва зрителите да кликнат върху линк, за да научат за нейната “тайна” за отслабване.

“Нямам нищо общо с тази компания”, заяви Кинг в публикацията си в Instagram.

“Никога не съм чувала за този продукт и не съм го използвала! Моля, не се подвеждайте по тези видеоклипове с изкуствен интелект”.

Гаранциите срещу използването на изкуствен интелект за възпроизвеждане на известни личности бяха сред въпросите, за които се водеше борба по време на стачката на сценаристите, която парализира Холивуд до неотдавнашното предварително споразумение.

Моделите на изкуствения интелект добавиха възможности, като например способността да генерират цифрови изображения по команда, което породи опасения, че технологията ще бъде използвана за създаване на “deep fake” снимки и видеоклипове, които заблуждават хората, че са истински.

Технологичните титани Google, Meta и Microsoft са сред тези, които се надпреварват да се възползват от обещанията на генеративния ИИ, като същевременно се опитват да избегнат опасности като потенциала на технологията като оръжие за дезинформация и киберпрестъпления.

 /БГНЕС

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ердоган се обяви за добри отношения и със Запада, и с Изтока

"Създаването на нови уравнения във външната политика" не е...

Автобус се разби и застана вертикално върху изход на тунел край Барселона

Във вторник автобус, превозващ работници на "Индитекс", се разби...

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Десетки нобелови лауреати призоваха в отворено писмо президента на...

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под “втора мирна среща на върха”

Кремъл все още не разбира какво има предвид Владимир...