Президентът с изказване на Срещата на върха за климата в Дубай

Дата:

Президентът на България Румен Радев ръководи делегацията на страната по време на 28-ата годишна конференция на ООН за промените в климата в Дубай. Той представи официално изказване на срещата на върха, където представители на близо 200 държави обсъждаха мерки за справяне с глобалното затопляне до 12 декември.

Президентът Радев участва и в събитие, на което беше представена Декларацията за тройно увеличаване на дяла на ядрената енергия. Инициативата на САЩ подчертава важността на ядрената енергетика за постигане на въглеродна неутралност и цели утрояване на ядрените мощности в световен мащаб до 2050 г. с цел ограничаване на повишаването на средната температура до 1,5°С.

Държавите, подкрепили документа, се ангажираха да предприемат национални действия за гарантиране на безопасната експлоатация на атомните електроцентрали и мобилизиране на инвестиции в ядрената енергетика. Също така, беше изпратена покана към международни финансови институции да подкрепят включването на ядрената енергия в своите политики за енергийно кредитиране. Декларацията е в съответствие с енергийната политика на България и нейните планове за изграждане на нови блокове в АЕЦ “Козлодуй”.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...