Православната църква днес отбелязва паметта на свети Сава

Дата:

На 5 декември Православната църква чества паметта на Сава Освещени. Той произлиза от благородно семейство в Кападокия (Мала Азия) и израства в монашеския облик, станал епископ, а по-късно се оттегля като отшелник в пустинните местности близо до река Йордан.

След смъртта на родителите си, светецът използва наследството им за строеж на странноприемници, болници и манастир в близост до Ерусалим. Манастирът „Свети Сава“ продължава да съществува и до днес, като през средновековието става център на книжовната дейност и поклонение за източноправославните християни.

В българския народен календар, Савинден се свързва със зимни обичаи и се предава като ден, в който се готвят трапези в чест на свети Никола. Легендата съобщава, че Сава следва винаги зад сестра си Варвара, като моли тя да не пуска ледени зърна по нивите. В народната представа този празник се свързва и със забраната да се пипат остри предмети.

Също така, Савинден се асоциира с подготовката на Никулденската трапеза, а в някои региони на страната този ден се празнува като “сечено и порязано”, съчетавайки обичаи и обреди в чест на починалите.

В този ден хората с имена Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Славка, Славомир, Славчо, и Сафка честват имен ден.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...