Поскъпването на храните в Беларус е забранено вече година

Дата:

Преди година правителството на Беларус забрани ръста на цените и въведе максимални надценки за различни стоки, регулирайки пазарните закони. Тази мярка имаше за цел да се справи с високата инфлация, която достигнала около 20% през септември 2020 година. Въпреки предупрежденията на експерти, че това решение може да има негативни последици, след година от имплементацията на мерката се наблюдава:

Стабилност при дефицит на стоки в магазините.

Забавяне на ръста на цените. Инфлацията в Беларус през 2023 година е прогнозирана да бъде само 4,7%, според Международния валутен фонд (МВФ).

Максималните надценки върху цените на различни стоки се прилагат, и на практика цените се регулират от държавните органи, като те могат да нарастват над определените нива само след разрешение на правителството. Икономистите отбелязват, че макар и твърдото регулиране на цените да е забавило инфлацията, други фактори, като намалението на цените на енергоносителите на световния пазар и санкциите, въведени срещу Беларус, също са играли роля в умерения ръст на цените. Санкциите накараха производители и доставчици да търсят нови пазари и логистични пътища, което води до допълнителни разходи и увеличение на цените на стоките. Наказателни дела са били завеждани срещу нарушителите на правилата за цените.

Икономистката Анастасия Лузгина посочва, че беларуската икономика се адаптира към новите условия и променя асортимента и качеството на стоките. Владимир Ковалкин обаче изразява съмнения, че замразяването на цените е ефективно и предупреждава, че стабилността има свои разходи и рискове, които ще бъдат поети от данъкоплатците.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Интер победи Наполи с 3:0

Интер записа убедителна победа с 3:0 над Наполи в...

Зографски 18-и в четвъртия кръг на световната купа по ски скокове

Българинът Владимир Зографски завърши на 18-то място в четвъртия...

Лудогорец разгроми Ботев Враца с 5:0

Лудогорец записа убедителна победа с 5:0 срещу Ботев Враца...

Пиеси на Недялко Йорданов и Стефан Цанев оценени високо от турската публика

В Турция се наблюдава голям интерес към театралните произведения...