Инвестициите от Австрия в България възлизат на близо 5,5 млрд. евро, съобщи икономическото министерство

Дата:

Министърът на икономиката и индустрията на България, Богдан Богданов, проведе среща с посланика на Австрия в България, Андреа Икич-Бьом, за да обсъдят икономическите отношения между двете страни и начини за тяхното развитие. Срещата се фокусира върху няколко ключови аспекта.

Сътрудничество в сектора на микроелектрониката и съвместни проекти, свързани с Европейския акт за чиповете. Двете страни разговаряха за възможни иновации и инвестиции в микроелектрониката и как това би могло да стимулира икономическия растеж.

Партньорство в областта на дуалното обучение и автомобилостроенето. Разговорите се фокусираха върху възможностите за подобряване на образованието и професионалната подготовка, свързани с индустриалния сектор и автомобилостроенето.

Призив за бързото включване на България в Шенгенското пространство, като този въпрос беше настоятелно подчертан, тъй като членството в Шенген има голямо значение за австрийските инвеститори.

Директните чуждестранни инвестиции от Австрия в България, които възлизат на близо 5,5 млрд. евро. Тази стойност е наистина внушителна и подчертава силните икономически връзки между двете страни.

Действията, предприемани от българското правителство за подобряване на бизнес средата и борба с корупцията. Министър Богданов подчерта, че се работи за стабилна и предвидима инвестиционна среда, като са внесени прозрачност и ефективност в дейността на Министерството на икономиката.Създаването на инвестиционен портал, който ще обедини всички държавни структури, свързани с инвестиции. Този портал ще предостави информация за индустриални терени, пазара на труда и проекти за инвеститорите.

Развитие на микроелектрониката и човешките ресурси на ниво Европейски съюз чрез развойна дейност и обучение на висококвалифицирани кадри.Стремежът към независимост на ЕС по отношение на производството на чипове.

Оборотът на търговията между двете страни нараства, и през първите 5 месеца на 2023 година стигна близо 1 млрд. евро, което представлява увеличение от над 14% спрямо същия период на миналата година. Този ръст отразява стабилността и доверието в икономическите взаимоотношения между България и Австрия.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

На официална церемония в Стокхолм бяха връчени тазгодишните Нобелови награди

Кралят на Швеция, Карл Шестнадесети Густав, връчи тазгодишните Нобелови...

27 мигранти са се опитали да преминат нелегално в България от Турция

Турските погранични власти в района на ГКПП Дерекьой/Малко Търново...

Атлетико Мадрид победи с 2:1 у дома Алмерия 

Атлетико Мадрид се наложи с резултат 2:1 у дома...

Диана Петкова завърши осма на финала на 50 метра бруст в Румъния

Диана Петкова завърши на осмо място във финала на...