В България рибарите ще имат възможност да откриват рибни ресторанти и магазини, които ще бъдат подкрепени с европейско финансиране. Това обяви заместник-министърът на земеделието Деян Стратев по време на форум, посветен на приоритетите в новата програма за морско дело и рибарство. Бюджетът на тази програма за новия програмен период достига 237 милиона лева.
За периода до 2027 година бюджетът за морско дело, рибарство и аквакултури се увеличава с 33 милиона лева спрямо предишния програмен период. Този бюджет е разпределен в четири основни приоритета и включва нови дейности, които не бяха предвидени в предишния период.
Една от важните новости е възможността за собствениците на риболовни кораби да получат финансиране, с което да създадат специализирани рибни ресторанти и магазини, предлагащи своя риболовен улов. Тази инициатива има за цел да насърчи увеличаването на консумацията на риба в България. Страната е известна със слабата си консумация на риба, като българите в средно консумират между 5 и 10 килограма риба на година. Този показател е значително по-нисък от средното в Европа, което надхвърля 20 килограма годишно. В някои страни като Португалия, Испания и Франция консумацията достига над 50 килограма годишно.