Лихвите се вдигат едва забележимо

Дата:

Лихвите по ипотечните кредити в България в момента са на ниско ниво, и то по-ниски в сравнение с Европа и САЩ. Тази информация беше споделена по време на форум в София от Татяна Иванова, изпълнителен директор “Дигитализация, данни и операции” на ОББ (ОББ – Обединена българска банка).

Средните лихви по ипотечни кредити за фирми в България в момента се движат около 3,8%, докато лихвите по фирмени депозити са на около 1,4%. Татяна Иванова подчерта, че при домакинствата лихвите все още не се увеличават, но прогнозира, че това може да се случи след 6 до 12 месеца.

Екатерина Кирилова, директор на клоновата мрежа на “УниКредит Булбанк”, сподели своята прогноза относно лихвите по ипотечните кредити. Тя посочи, че средната лихва по новите ипотечни кредити в края на годината ще бъде около 2,7%, през следващата година ще се повиши до 3,5%, а през 2025 г. ще достигне 3,7%. Тя също така отбеляза, че българите предпочитат плаващите лихви пред фиксираните, които са по-популярни в други части на Европа и в САЩ.

Според Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на “ЕЛАНА Финансов Холдинг”, домакинствата в България могат да се финансират по-евтино от държавата. Той посочи, че държавата плаща лихва от около 5% по държавните ценни книжа (ДЦК), докато получателите на ипотечни кредити ги вземат с лихва от 2,6-2,7%. Камен Колчев предложи емитирането на ДЦК за граждани, което би могло да балансира лихвите и да бъде от полза и за фиска на страната. Той съветва, че в момента гражданите могат да закупуват ДЦК, но са необходими големи суми, тъй като при малки суми таксите на банките могат да погълнат доходността.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Борис Бонев: ГЕРБ не ме искат начело на СОС, защото ще извадя “кирливите им ризи”

Столичният общински съветник Борис Бонев от "ПП-ДБ (Спаси София)"...

Луксозен автомобил заседна на Северния плаж в Бургас

На Северния плаж в Бургас луксозен автомобил с украинска...

Застудяване, жълт код за силни дъждове в 12 области

В неделя дъждът ще обхване цялата територия. По-сериозни количества...

Призив за молебен за здравето на българския патриарх Неофит в цялата страна

Софийската митрополия обяви, че ще се проведе молебен в...