Почина Жак Делор, бивш председател на Европейската комисия

Дата:

Бившият председател на Европейската комисия и ключова фигура във френската левица, Жак Делор, почина на 98-годишна възраст. Новината беше потвърдена от дъщеря му Мартина Обри.

Жак Делор беше истински социалист и страстен борец срещу несправедливостта. Въпреки това, историята ще го запомни като един от великите християндемократи, които изградиха Европа. Той беше ключова фигура в създаването на еврото, работейки заедно с Франсоа Митеран и Хелмут Кол.

Въпреки своята социалистическа сърдечност, във Франция Делор беше известен с прозвищата “простият Еремия”. Той се оттегли от президентските избори през 1995 г., въпреки че беше фаворит в анкетите. Този ход остана забележителен в политическата история, като той оттегли кандидатурата си пред 13 милиона зрители по телевизията.

Делор беше председател на Европейската комисия от 1985 г. до 1995 г. и изигра ключова роля в формирането на контурите на съвременната Европа. Той беше архитект на създаването на единния пазар, подписването на Шенгенските споразумения, стартирането на програмата за студентски обмен “Еразъм”, реформирането на общата селскостопанска политика и започването на работата по Икономическия и паричен съюз, който доведе до въвеждането на еврото.

През март 2020 г. той призова държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да проявят по-голяма солидарност в отговор на пандемията от COVID-19. След края на активната си политическа кариера, той продължи да подкрепя укрепването на европейския федерализъм.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...