По данни на ГДБОП: Има данни за извършено престъпление при изнасянето на медикаменти

Дата:

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС заяви, че има съмнение за извършено престъпление, свързано с изнасянето на медикаменти в моменти, когато има сериозна нужда и недостиг от тях. Той изрази загриженост, че има организирана дейност в тази насока и изрази желание да разбере, кои фирми са участвали в такава практика и дали има институции, които са намерили това. Той сподели, че в понеделник депутатите ще проведат извънредна здравна комисия, за да изслушат министъра на здравеопазването и всички страни, свързани с казуса на системата СЕСПА, защо тя не функционира ефективно и защо лекарствата не могат да бъдат проследени.

Костадин Ангелов посочи, че целта на електронните рецепти е да позволи проследяването на медикаментите. Ако е необходимо, те ще предложат законови промени, за да се създаде виртуален склад, който би позволил на държавата да проследи медикаментите във всеки момент, къде се намират – дали са в разрешението за употреба, в търговец на едро, дистрибутор или аптека. Той сподели план за създаване на система, която да даде възможност на лекарите да виждат какво изписват, за да се предотврати разликата между регистрираните лекарства и тези, които са налични на пазара.

Той подчерта важността на поставянето на интересите на българските пациенти пред интересите на търговците и изрази загриженост, че България заема първо място в Европейския съюз по употреба на антибиотици без лекарско предписание, което може да доведе до опасна резистентност.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

ЦСКА 1948 победи Хебър с 3:1 в Пазарджик

ЦСКА 1948 постигна победа с резултат 3:1 срещу Хебър...

Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Минданао, Филипините

Днес земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Минданао, Филипините, според...

САЩ обявиха, че внасят 3 милиарда долара в най-големия световен фонд за климата

Американската вицепрезидентка Камала Харис обяви на конференцията на ООН...

Израел е уведомил арабските държави, че иска буферна зона в следвоенна Газа

Израел е уведомил няколко арабски държави, включително Египет, Йордания,...