Пълнени чушки НАОБРАТНО! Турската рецепта, която накара всички да облизват чиниите:
Пълнените печени чушки са едно от любимите ястия на всеки българин. Днес обаче ще ви изненадаме с рецепта, която
Пълнените печени чушки са едно от любимите ястия на всеки българин. Днес обаче ще ви изненадаме с рецепта, която вероятно не сте опитвали – Пълнени чушки нобратно , наричани още Пълнени чушки по турски . Първо нарежете морковите на едри филийки. Нарежете лука на малки кубчета.
Вземете дълбока тенджера (аз използвам уок), изсипете малко количество растително масло в нея. Запържете лука до прозрачност, добавете морковите и запържете сместа за няколко минути. След това добавете 400 грама мляно месо.
Продължете да пържите още няколко минути и след това добавете 100 грама ориз. Разбъркайте добре, поръсете с половин чаена лъжичка сол, черен пипер, дафинов лист и сладък червен пипер. Добавете около 150 мл вода, затворете капака и оставете да къкри 10-15 минути, докато оризът се свари.
Едновременно с това почистете чушките от семките. Нарежете няколко домата на колелца. Веднага щом оризът е готов, добавете към него нарязани пресни подправки, разбъркайте и отстранете от огъня. Намажете тава с олио, вземете почистените и измити чушки и започнете да ги пълните.
Върху отвора на всяка чушка се слага резенче домат. Снимка: varimedobroty.cz Поставете чушките върху тава за печене (обърнати „наобратно“ – не се притеснявайте, няма да излезе плънката). Снимка: varimedobroty.cz Сега ги намажете с растително масло и добавете малко вода.
Поставете тавата във фурната, предварително загрята на 180 градуса, и печете около 50 минути. Снимка: varimedobroty.cz Когато чушките започнат да покафеняват, се заливат с отделения в тавата сос и се покриват с фолио. Продължете да печете до пълна готовност. Снимка: varimedobroty.
cz Поднесете готовите чушки като самостоятелно ястие. Ако желаете, не е нужно да запържвате каймата предварително – добавете я сурова към вече сварения ориз. Пак ще се получи много вкусно. Снимка: varimedobroty.cz Да ви е сладко! Редакция: екип „За Жената“ Заглавна снимка: колаж „За Жената“



