Открито е огнище на птичи грип край Генерал Тошево

Дата:


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри ново огнище на грип тип А по птиците в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки в землището на град Генерал Тошево, област Добрич. Откритието беше направено след получен сигнал от собственика на фермата за повишена смъртност сред птиците. Причинителният агент е грип тип А.

БАБХ взе мерки за контрол, включително умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактните птици в обекта, както и обезвреждане на труповете под официален надзор, с цел предотвратяване на разпространението на болестта. Определени са и защитни зони – 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона, като град Генерал Тошево и други населени места са включени в тях.

БАБХ извършва епизоотично проучване и проследяване на движенията на птиците, продуктите от тях, фуража и транспортните средства в засегнатите райони. Въпреки това, агенцията напомня, че месото и продуктите от птици от обекта, на които е установено огнище на грип по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве, при условие че се спазват хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...