От 8 януари започва изплащането на пенсиите

Дата:

През януари 2024 г., изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще започне на 8 януари и ще приключи на 22 януари, съобщиха от пресцентъра на Националния осигурителен институт (НОИ). Тези, които получават пенсии по банков път, ще получат трансферите на 8 януари.

Промени в пенсионното законодателство, произтичащи от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., включват увеличение на минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица на 933 лв. от 1 януари 2024 г. Това включва и регистрирани лица, занимаващи се със събиране на диворастящи гъби и плодове.

От същата дата, размерът на осигурителната вноска за закупуване на един месец осигурителен стаж за висше или полувисше образование е 184,73 лв. Максималният месечен размер на осигурителния доход също се увеличава на 3750 лв.

От 1 юли 2024 г., всички пенсии, отпуснати преди 1 януари, ще бъдат осъвременени с 11% по швейцарско правило. Също така, минималният размер на пенсията при пълен стаж се увеличава, както и размерът на вдовишката добавка. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии остава непроменен – 3400 лв.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...