Дупница отбелязва 80 години от бомбардировките над града през Втората световна война

Дата:

Днес, в Дупница, с венци и цветя, ще се почетат жертвите от бомбардировката, случила се на 4 януари 1944 г. На този ден загиват 60 души, а около 50 са ранени. Събитието ще бъде отбелязано пред Дома на техниката с молитва в 12:30 часа на площад “Свобода” в града.

На този ден през 1944 г., над град Дупница, 108 англо-американски самолета Б-17 изпълняват бомбардировка към столицата София. Поради гъста мъгла и затруднения с избора на цел, самолетите бомбардират съседни населени места, сред които и Дупница. Върху мирното население на града са изхвърлени над 150 бомби, което води до разрушаването на 52 жилищни сгради, 14 индустриални предприятия, банки, пощата, диспансера и други съоръжения. Училище “Евлоги Георгиев” и Земеделската банка са напълно разрушени, а под развалините на банката са затрупани 45 души.

След бомбардировката, градът в паника се обръща към местността “Дренски рид”, където много хора загиват от студа. Събитието се счита за акт на неоправдана жестокост, който остава незабравен и подлежи на възпоменание през годините.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...