ООН е призована да криминализира основания на пола апартейд

Дата:

Видни личности, включително Хилари Клинтън и изявени феминистки, призоваха ООН да постави извън закона сегрегацията по пол, предаде Франс прес.

Сред подписалите писмото, изпратено вчера до държавите членки на световната организация, още са пакистанската активистка за правата на жените и носителка на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи и писателката и известна феминистка Глория Щайнем.

Писмото, подписано и от видни афганистански активистки, се оповестява публично в момент, когато международната общност изглежда безсилна да разубеди талибанските власти в Афганистан да не затягат ограниченията, наложени на жените, отбелязва АФП.

„Неуспехът да се криминализира основаният на пола апартейд подчертава вакуума на отговорността, оставяйки жертвите и оцелелите без решения (на проблемите им) или обезщетения“, пише в писмото. То е подготвено по инициатива на Атлантическия съвет – организация, базирана във Вашингтон – и на Центъра за глобално правосъдие в Ню Йорк.

Писмото призовава страните членки на ООН да преразгледат текста на обсъждания договор за престъпленията срещу човечеството и да включат в него и сегрегацията по пол.

След завръщането си на власт в Афганистан през август 2021 г. талибаните, въз основа на своето строго тълкуване на исляма, ограничават все повече правата на жените. За две години средните училища, а след това и университетите, затвориха врати за жени и момичета. За тях вече са недостъпни също парковете, спортните зали и хамамите.

Тази политика на талибаните представлява „перфектна илюстрация“ на необходимостта от инструмент за преследване на подобни действия, се казва в писмото.

Талибаните предприемат “систематично заличаване на жените от политическата и икономическата сфера на Афганистан”, каза за АФП Фаузия Куфи, бивша депутатка от парламента в Кабул.

„Как можем да си представим проспериращо бъдеще за Афганистан, ако дори и самото дишане на жените е под контрол?“, попита риторично Куфи.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ще арестуват ли Кмета на Пазарджик за подкуп и търговия с гласове?

Близък до кмета на Пазарджик строителен предприемач и синът...

КМЕТОВЕ НА ПРОМЯНАТА ИЗПОЛЗВАТ ДЕЦА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ?!

На вниманието на Прокуратура и Комисията за закрила на...

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...