В нашата страница една от любимите рецепти е точно тази за чеснова разядка, по-известна като ” Охридски пастет “. Пасва чудесно като гарнитура към риба на скара, но и към всяко друго ястие.
Снимка: YouTube Охридски пастет Необходими съставки: Добавки: Начин на приготвяне: Чесънът се почиства добре, след което се слага в блендер заедно с лъжица сол и 150 мл вода, след което се смила добре. Може и да се счука в хаванче.
След това постепенно, капка по капка, на много тънка струйка се добавят 500 мл олио и сока от половин лимон. Постепенно се обработва/смесва до сгъстяване, което отнема доста време.
Снимка: YouTube Снимка: YouTube Накрая по желание можете да разделите получената смес, като към едната част добавите запечени натрошени орехи, а към другата риган или ситно нарязани маслини.
Снимка: YouTube Снимка: YouTube Практичното е, че може да престои в хладилника 3-4 месеца и да замени чесъна при почти всеки повод. Най-добре се съчетава с риба на скара, зеленчуци, сремско сирене, различни дресинги, месо на скара, брускети и други печива…
те получават специална нотка, ако сложите една чаена лъжичка от този крем.