Новата заповед на МОН за COVID-19

Дата:

На 16 октомври, Министерството на образованието и науката е издало нова заповед. Този документ е подписан от заместник-министър Емилия Лазарова и е отправен към директорите на образователни институции и началниците на регионалните управления на образованието.

В съдържанието на заповедта се съдържа следната информация:

Заповедта се отнася до случаите на карантиниране на учебни паралелки поради заболели ученици и учители от COVID-19, които са станали все по-чести.

Понастоящем се предприемат предимно мерки за епидемиологичен и вирусологичен надзор на COVID-19. За различните образователни институции, включително висшите учебни заведения, не се предвижда въвеждането на специфични противоепидемични мерки.

Когато се регистрира потвърден случай на COVID-19 и неговите близки контактни лица, се прилагат разпоредбите на чл. 61 от Закона за здравето. Заболелите от COVID-19 се поставят под задължителна изолация за седем дни, с предписание издадено от директора или упълномощен от него заместник-директор на съответната регионална здравна инспекция.

Близките контактни лица, включително съученици и преподаватели, се поставят под задължителна карантина за период от пет дни от датата на последния контакт с болен от COVID-19, с предписание от съответната регионална здравна инспекция. За да намалите риска от разпространение на болестта, продължава да бъде от основно значение хигиената на ръцете, и тя се утвърждава като основна хигиенна мярка, независимо от разпространението на COVID-19.

Добрата хигиена и правилните мерки за почистване и дезинфекция на повърхности, подкрепяни от отговорни лица в училищата, също са важни за намаляване на броя на регистрираните случаи на инфекции в колективите.

При повишаване на броя на заболелите и лицата в карантина в дадено училище, образователният процес може да се организира по начин, който ограничава взаимодействието между отделните учебни паралелки. Това може да включва различно начало на уроците и междучасията, провеждане на занятия навън, ограничаване на използването на кабинети от различни класове, разделено хранене и други мерки.

При необходимост, следва да се търси съдействие от регионалните здравни инспекции.

Номенклатурата с нормативно регламентираните основания за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда е актуализирана в Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО). Училищата се насърчават да актуализират информацията си, когато получат акта или заявление за преустановяване на присъствения образователен процес и да включат номера на заповедта. Заповедта подчертава, че поради отмяната на извънредната епидемична обстановка от март 2022 г., в момента прилагането на разпоредбите на чл. 115а, ал. 4 от Закона за предучилищно и училищно образование е незаконосъобразно.

/Снимка: Фокус

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...