Николай Денков ще писъства на прощалната церемония с Жак Делор в Париж

Дата:

Премиерът на България, акад. Николай Денков, ще участва в прощалната церемония в Париж, посветена на Жак Делор, бащата на еврото и един от архитектите на обединена Европа. Церемонията ще се проведе на 5 януари в мемориалния комплекс “Дом на инвалидите” в Париж.

Президентът на Франция, Еманюел Макрон, също ще присъства на този тъжен момент, в който Франция и Европа ще отдадат за последно почит на Жак Делор, който почина на 27 декември на 98-годишна възраст. Жак Делор беше начело на Европейската комисия от 1985 до 1995 г. и остава запомнен като вдъхновител и изпълнител на ключови инициативи, като създаването на единния пазар, подписването на Шенгенските договори, Единния европейски акт и стартирането на програмата за студентски обмен “Еразъм”. Той също така играе важна роля в създаването на Европейския икономически и валутен съюз, което доведе до въвеждането на еврото.

Премиерът Николай Денков изрази съболезнованията си към семейството и близките на Жак Делор, а също така и към всички европейци, подчертавайки важността на идеите и ценностите, заложени от Делор, за общността на европейските нации.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...