Нидерландия ще достави още шест изтребителя F-16 на Украйна

Дата:

Министерството на отбраната на Нидерландия обяви, че ще предостави на Украйна шест допълнителни изтребители F-16. Решението бе предадено от Националната информационна агенция на страната, цитирана от БТА. Предишните преговори за продажбата на самолетите с американската компания Draken International приключиха без успех.

Министърът на отбраната на Нидерландия, Кайса Олонгрен, посочи, че въздушното превъзходство на Украйна е от ключово значение за справянето с руската агресия. През декември кабинетът в оставка обяви, че ще подготви общо осемнадесет изтребителя F-16 за доставка в Украйна. Сега към тази инициатива се добавят още шест самолета.

Планираната доставка от 24 изтребителя ще стане реалност, след като правителството в Киев изпълни определени условия, включително наличие на обучен персонал и подходяща инфраструктура. Нидерландия разполага още с осемнадесет изтребителя F-16, предназначени за тренировъчен център в Румъния, които ще останат собственост на страната.

Кралските военновъздушни сили на Нидерландия в момента заменят изтребителите си F-16 с F-35. През средата на 2021 година бе обявено, че дванадесет от F-16 ще бъдат продадени на Draken International, с възможност за закупуване на още 28 самолета. Този договор обаче бе прекратен поради разногласия относно поддръжката на изтребителите.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...