Невиждани наводнения в басейна на река Конго, стотици са загиналите

Дата:

Река Конго е достигнала най-високото си ниво от повече от 60 години, предизвиквайки наводнения в Демократична република Конго (ДРК) и Република Конго.

Наводненията са отнели живота на над 300 души през последните месеци. Лошото градско планиране и слабата инфраструктура в региона правят африканските държави уязвими при внезапни наводнения, които стават по-чести поради изменението на климата.

Фери Моуа, специалист по хидрология в Управлението на речните пътища на ДРК, предупреди за високото ниво на водата в края на декември, казвайки, че цялата заливна зона на столицата Киншаса може да бъде засегната.

В настоящия момент реката е над морското равнище с 6,20 м, малко под рекорда от 1961 г. Наводненията са последвани от силни дъждове във вътрешността на страната. В резултат, няколко квартала в Киншаса са наводнени, а общини в повече от десет провинции са засегнати.

В ДРК са загинали близо 300 души, а 300 000 домакинства са засегнати, като десетки хиляди къщи са разрушени. В Република Конго най–малко 17 души са загинали, а над 60 000 домакинства са засегнати.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...