Небето над България бе озарено от полярно сияние вследстви на слънчево изригване

Дата:

В неделя небето над България беше осветено от полярно сияние, което предизвика интерес и много въпроси сред хората. Този необичаен небесен спектакъл с червени оттенъци е рядкост за България и се случва след мощно изхвърляне на коронарна маса от Слънцето. Това явление може да се наблюдава само в редки случаи и след изхвърлянията на коронарна маса от Слънцето, ако са насочени в посока към Земята.

Полярните сияния се пораждат от частици слънчева плазма, които навлизат в горните слоеве на земната атмосфера. Поради геомагнитни бури, тези частици предизвикват явлението и оцветяват небето. В редки случаи, когато потокът от заредени частици е особено интензивен, полярните сияния могат да се наблюдават и от по-ниски географски ширини, но това е рядкост.

Интензивността на полярните сияния и потока от заредени частици се измерва по геомагнитния ефект, изчисляван чрез планетарен Kp индекс. Този индекс има стойности от 0 до 9 и се изчислява от множество геомагнитни станции в света.

Този вид явления не са безобидни и могат да предизвикат проблеми в радиовръзките, аварии в енергийните системи и кабелните телекомуникационни мрежи. Геомагнитните бури предизвикват допълнително напрежение в проводниците на електропреносните мрежи и може да изведе от строя важни съоръжения.

Този вид аномалии са важни за прогнозирането и следенето им, особено в днешния свят, където електрониката и комуникациите играят решаваща роля във всекидневния живот.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Холивудската суперзвезда Марго Роби е избрана за новото лице на Turkish Airlines

Turkish Airlines (THY) обяви, че избира актрисата Марго Роби...

Адел беше отличена с наградата за лидерство “Шери Лансинг” 

Британската певица Адел беше удостоена с наградата за лидерство...

Евертън надигра Нюкасъл с 3:0 

Отборът на Евертън записа втора поредна победа и напусна...

Луис Суарес спечели Златната топка за най-добър футболист в Бразилия

Луис Суарес, уругвайският нападател, спечели Златната топка за най-добър...