Прибирането и съхранението на чесъна е важен етап от неговото отглеждане. Често се случва прибраната реколта от чесън да се развали още преди появата на новата реколта. Преди всичко трябва да стерилизирате бурканите, както при консервирането, и да ги оставите да изсъхнат.
След това сухият чесън се поставя внимателно в буркани до самия връх. След това бурканите се затварят, но без да се поставят капаци, а отгоре се покриват със слоеве марля. Бурканите с чесън се поставят в свободен ъгъл в кухнята или на друго място, където има постоянна положителна температура .
Важно е да не ги поставяте в мазето или хладилника. Когато използвате, първо вземайте чесън от един буркан и след това, когато е вече празен, преминете към следващия. Чесънът се съхранява по-добре в пълни буркани.
Снимка: Pinterest Като следвате тези прости указания, вашият чесън ще остане свеж дори до август следващата година. Вече няма да ви се налага да разчитате на закупен от магазина чесън, а ще можете да се насладите на запасите си, пълни с вкус и полезни свойства.
Друг полезен съвет е да насипете празното пространство между главите чесън в буркана със сол – както знаем, солта е отличен консервант. Снимка: Pinterest Успех!