Над 330 снегорина обработват републиканските пътища

Дата:

В момента 337 снегопочистващи машини се ангажират с обработката на пътищата от републиканската пътна мрежа в различни области на страната, според информация от Агенцията “Пътна инфраструктура”. В регионите на Варна, Велико Търново, Враца, Ловеч, Кюстендил, Перник, Плевен, Силистра, Търговище, Разград, Русе, София и Шумен, както и в района на проходите Предел, Шипка и “Републиката има снеговалежи. Въпреки усложнената зимна обстановка, пътищата са обработени и проходими, като в районите със снеговалеж е поддържана готовност за използване на допълнителна техника, а при необходимост са предприети допълнителни мерки.

Агенцията “Пътна инфраструктура” призовава шофьорите да изпълняват пътувания само при наличие на неотложни нужди и да карат с повишено внимание и адаптирана скорост. Съветва се избягването на резки маневри, спазването на необходимата дистанция и внимателно обхождане на снегопочистващите машини. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили с тегло над 12 т по път I-2 Русе – Разград – Шумен, път I-5 Русе – Велико Търново и на прохода Предел. Ограничителни мерки за тежкотоварни камиони се прилагат и в област Враца от 05:00 часа на 21 януари до 17:00 часа на същия ден.

Пътноподдържащите фирми в цялата страна са в пълна готовност, а превантивно настилките се третират с химически вещества, сол и пясък, за да се предотвратят заледенявания и подобри сцеплението. При необходимост е възможно временно затваряне на участъци за обработка с инертни материали, а движението може да се ограничи в участъци със силно вятърен режим, обилни снегонавявания или намалена видимост. Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение за усложнена зимна обстановка с оранжев код за 14 области от Западна и Централна България, както и с жълт код за останалата част от страната. Главната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” е в повишена готовност поради очакваните обилни валежи и снегонавявания.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...