Наблюдава се влошаване на стопанската конюнктура в България през октомври

Дата:

През октомври 2023 година стопанската конюнктура в страната се влоши спрямо предходния месец поради отслабването на бизнес климата в промишлеността, строителството и търговията на дребно, при това единствено секторът на услугите бележи подобрение.

В промишления сектор и строителството се очаква да се запазят продажните цени непроменени през следващите три месеца, докато в секторите на търговията на дребно и услугите се предвижда увеличение на цените.

Това се вижда от резултатите на последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата през октомври се понижи с 2,7 пункта до 22% от 24,7% през септември. Въпреки спада, показателят на стопанската конюнктура остава стабилно над дългосрочното си средно ниво.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, намаля с 1,7 пункта през октомври до 23,5% от 25,2% месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от март насам.

През октомври 2023 година показателят за “бизнес климат в строителството” се понижи с 4,6 пункта до 20,1% от 24,7%. Съставният показател за “бизнес климат в търговията на дребно” намаля с 7,5% до 27,7% от 35,2%.

Единствено съставният показател за “бизнес климат в сектора на услугите” се повиши през октомври с 1,8 пункта до 15,1% от 13,3%.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

На официална церемония в Стокхолм бяха връчени тазгодишните Нобелови награди

Кралят на Швеция, Карл Шестнадесети Густав, връчи тазгодишните Нобелови...

27 мигранти са се опитали да преминат нелегално в България от Турция

Турските погранични власти в района на ГКПП Дерекьой/Малко Търново...

Атлетико Мадрид победи с 2:1 у дома Алмерия 

Атлетико Мадрид се наложи с резултат 2:1 у дома...

Диана Петкова завърши осма на финала на 50 метра бруст в Румъния

Диана Петкова завърши на осмо място във финала на...