Министърът на финансите Асен Василев: България набра нов дълг от малко над 2 млрд. евро

Дата:

България успешно излезе на международните пазари и набра нов дълг в размер малко над 2 милиарда евро, съобщи министърът на финансите, Асен Василев. Тази емисия на дълг беше част от бюджетните планове на страната.

Министърът Василев подчерта, че емисията е изключително успешна и привлече почти три пъти повече предложения, отколкото бяха необходими. България успяла да набере седемгодишен дълг с премия от около 150 базисни пункта, което е със сто и половина процента над стандартните нива. Тази премия е по-ниска от последната емисия на дълг, която страната извърши, като също е по-евтина от премиите на Унгария и Румъния, които са конкуренти на България и които достигат до 3,3 процента.

Министърът определи емисията като много успешна и посочи, че дългът ще бъде използван главно за рефинансиране, тъй като догодина има предстоящ падеж от 1,5 милиарда евро. Той също така потвърди, че процесът по бюджета и данъчните закони протича съгласно закона за публични финанси. Всички данъчни закони бяха предмет на обществено обсъждане, а множество организации представиха коментари и предложения. Сега те са предложени за разглеждане в парламента, където ще бъдат обсъдени и приети.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Пожар избухна в автосервиз в Бургас

Днес сутрин голям пожар избухна в автосервиз в град...

Хосе Карерас с концерт тази вечер в зала 1 на НДК

Този вечер Хосе Карерас ще представи концерт в зала...

Днес отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

Денят на хората с увреждания, отбелязван от 1992 г.,...

Борис Бонев: ГЕРБ не ме искат начело на СОС, защото ще извадя “кирливите им ризи”

Столичният общински съветник Борис Бонев от "ПП-ДБ (Спаси София)"...