Отчита се спад в производството и потреблението на ток в страната през октомври

Дата:

През октомври 2023 година, българската електроенергетика се сблъсква с най-слабия октомври месец през последните пет години. Този месец отчита значително намаление в производството, потреблението и износа на електроенергия. Това намаление се дължи на редица фактори, включително намаляващата работа на атомната електроцентрала “Козлодуй” поради годишния ремонт на един от блоковете й.

Този ремонт довежда до намаляване на електроенергията, произведена от атомната електроцентрала и изисква покриване на тази недостигаща електроенергия чрез внос. Това се отразява на средните цени на електроенергията и компенсациите, които българските компании получават за своите разходи за ток.

В резултат на топлото време през октомври, потреблението на електроенергия прилича повече на септември, което оказва влияние както върху обема, така и върху енергийния микс на страната. Соларната електроенергия продължава да се произвежда на почти същия обем като през септември, независимо от по-късния ден.

Този месец също виждаме увеличение в производството на електроенергия от въглища, поради частичното заместване на атомната електроенергия и вноса, като нови соларни паркове спомагат за поддържането на производството от фотоволтаици. Хидроенергията обаче отчита спад поради липсата на дъждове.

Всичко това прави октомври месец с най-ниската електроенергийна активност през последните години, освен май 2020 и 2023 година.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Интер победи Наполи с 3:0

Интер записа убедителна победа с 3:0 над Наполи в...

Зографски 18-и в четвъртия кръг на световната купа по ски скокове

Българинът Владимир Зографски завърши на 18-то място в четвъртия...

Лудогорец разгроми Ботев Враца с 5:0

Лудогорец записа убедителна победа с 5:0 срещу Ботев Враца...

Пиеси на Недялко Йорданов и Стефан Цанев оценени високо от турската публика

В Турция се наблюдава голям интерес към театралните произведения...