Ако все още си нямате любима рецепта за мекици, то непременно опитайте тази. Мекици-душици от тесто, което не се меси – направо пръстите да си оближеш! Ето какво ви трябва: Мекици-душици от тесто, което не се меси Продукти: Снимка: YouTube Приготвяне: 1. Пресейте брашното и го смесете с маята.
Направете кладенче и сипете олиото, млякото и водата, захарта, солта и едно яйце. 2. Разбъркайте с лъжица, докато съставките се смесят в гъсто и лепкаво тесто.
Снимка: YouTube Поръсете отгоре с малко олио и намажете цялата повърхност с лъжица, след което покрийте с фолио и оставете да втасва 1 час, докато удвои обема си. 3. Добавете още едно яйце към втасалото тесто и разбъркайте отново с лъжицата, докато се смесят и поемат, което отнема 3-4 минути.
Покрийте ги и оставете да втасат още 20 минути. Снимка: YouTube 4. Втасалото тесто вече не се меси. С намазнени ръце се откъсва тестото и се оформят мекици. Изпържете ги в олио с дълбочина 1,5 пръста, загрято на умерена температура (7 от 9 степен на котлона).
Снимка: YouTube А по време на пърженето регулирайте и намалете на 5-6 или в зависимост от котлона. Снимка: YouTube 5. При пържене е добре мекиците от време на време да се поливат със сгорещеното олио, за да се образуват колкото се може повече мехурчета.
Снимка: YouTube Стават много пухкави мекички, които не попиват много олио: Снимка: YouTube Да ви е сладко! Снимка: YouTube