МАЕ предвижда увеличение в глобалното търсене на природен газ през 2024 г.

Дата:

Според най-новия доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ), търсенето на природен газ в световен мащаб ще се увеличи с 2,5% през тази година, което е равно на около 100 милиарда кубични метра. Най-голямото увеличение на потреблението на природен газ се очаква в страните с нововъзникващи пазарни икономики.

В доклада се отбелязва, че геополитическите рискове и опасенията на инвеститорите за евентуални нарушения в предлагането на газ може отново да доведат до резки промени на цените на горивото на международните пазари.

Прогнозите показват, че по-студената зима в Северното полукълбо в сравнение с миналата година ще увеличи търсенето на природен газ за производство на топлинна енергия. Въпреки това, по-малко нарастване се очаква за количествата газ, използван за генериране на електроенергия.

МАЕ прогнозира по-слабо увеличение на доставките на втечнен природен газ (LNG) поради забавяне на темпа на производството му. Въпреки понижаването на цените след рекордно високите им нива през 2022 г., търсенето на природен газ продължава да расте, особено в индустриалните сектори, където газът е ключов фактор при формирането на себестойността на продукцията.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ще арестуват ли Кмета на Пазарджик за подкуп и търговия с гласове?

Близък до кмета на Пазарджик строителен предприемач и синът...

КМЕТОВЕ НА ПРОМЯНАТА ИЗПОЛЗВАТ ДЕЦА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ?!

На вниманието на Прокуратура и Комисията за закрила на...

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...