Кмета на Пазарджик Тодор Попов дал 7 милиона на човек на ГЕРБ

Дата:

Пазарджишкото сметище отново се превърна във „вечен огън“.

Близо 7 милиона лева е платил кмета на Пазарджик Тодор Попов от общинския бюджет на фирма управлявана от бившия заместник министър на енергетиката от правителството на ГЕРБ Антон Борисов Павлов.

Средствата били дадени на консорциум, в който той управлявал една от фирмите, за да стопанисва депото за отпадъци край Пазарджик.

Кмета на Пазарджик Тодор Попов дал 7 милиона на човек на ГЕРБАнтон Павлов е бил заместник министър в служебното правителство назначено от Росен Плевнелиев през 2014 г.
След това поема поста в редовен кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.
От 2015-та той е освободен от поста и смело навлиза в частния бизнеса.
През 2018-та именно Антон Борисов е човекът, кой подписва договор с Тодор Попов и Общината, с което фирмата става концесионер на сметището.
За топлата връзка между скандално известния пазарджишки градоначалник и лобистки кръгове от ГЕРБ се знае отдавна. Те са се застъпили пред Бойко Борисов да подкрепи Попов за предстоящите кметски избори, въпреки че се знаели, че доверието към него в жителите на общината е разколебано, а срещу него има събрани доказателства че личните му разходи не съответстват на официалните му приходи и кметската му заплата не съответства на луксозния му начина на живот.
За първи път в историята си ГЕРБ няма да издигне собствен кандидат за кмет на Пазарджик, а ще подкрепи Попов. Не е сигурно обаче дали това няма да се окаже губеща стратегия, тъй като недоверието в пазарджишкия кмет и многобройните разкрития за различни схеми около общината дърпат надолу и авторитета на иначе най-голямата политическа сила.

Депото за битови отпадъци в Пазарджик беше един от знаковите обекти на Тодор Попов и той показно се снимаше пред него за да илюстрира успехите на управлението си. Строителството му глътна над 17 милиона.
Отделно от тях са похарчени и още 7 милиона. Точната сума, която е платена от администрацията на Тодор Попов на консорциум „РД Пазарджик“, в който влиза и управляваната от човека на ГЕРБ фирма „Ес Ер Технолоджи“ възлиза на 6 695 417 лв.
Парите са усвоени срещу задължението оператора на депото да осигури неговото безопасното и сигурно функциониране за срок от 5 години.

Пазарджик е една от общините с най-високи данъци в България, а Попов не крие плановете си да ги увеличи още ако бъде преизбран.
Преди два дни сметището, което беше рекламирано замислено като сигурно, модерно и европейско депо за отпадъци, отново се запали.
Така се появиха въпроси относно качеството на строителството и управлението на обекта.
Сега то излага на огромен екологичен риск жителите на Пазарджик, Пещера и Брацигово, както и съседните села Алеко Константиново, Главиница, Радилово и Капитан Димитриево, някои от които са на територията на Община Пазарджик, а други в района на Пещера.

На фирмата която е концесионер са налагани многократни санкции от контролни органи за нарушения.
Санкциите са отменени от административния съд в Пазарджик.

На самия Тодор Попов също беше наложена санкция заради отказа му да се тества за наркотици и алкохол при шофиране на МПС.
Санкцията беше отменена от административния съд в Пазарджик.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

ООН: Четвърт от населението на Ивицата Газа застрашени от глад

Най-малко 576 000 души в Ивицата Газа, което се...

Застреляха двама кандидати за кмет на мексиканския град Маравасио (Видео)

Двама кандидати за кмет на мексиканския град Маравасио бяха...

Китай призова държавите с големи ядрени арсенали към договор за забрана на първата им употреба

Държавите с най-големи ядрени арсенали трябва да преговарят за...