Кмет – любимец на ГЕРБ въвлякъл семейството си в схема за пране на пари?

Дата:

Зад една красива снимка понякога се крие грозна истина. Пример за това е бившия вече кмет на Пазарджик – Тодор Попов.

Той беше любимец на ГЕРБ и успя да излъже Бойко Борисов да не издигат свой кандидат за кмет, а да подкрепят именно него.
Не успя обаче да излъже съгражданите си и се раздели с амбициите да продължи мандатите си с още един.

Какво се случи в Пазарджик?
Дори най-големите критици на пазарджишкия кмет признават, че първите два мандата са се отразили позитивно на града и много неща се променили в положителна посока. Ремонтиран е бил красивия градски парк Острова, изградили се спортни зали и площадки и се извършили инфраструктурни подобрения.

Следващите два мандата обаче са пример за преяждане с власт.
Попов променил поведението си, променил отношението към съгражданите си, близки до него хора подозрително променили стандарта си на живот, а той самия е подозиран в употреба на наркотици. Подозренията за това се засилиха още повече от неадекватното му поведение и от отказа му да даде проба за употреба на алкохол и наркотици пред проверяващи полицаи.

Името на Попов беше замесено в редица корупционни схеми, при които Община Пазарджик, под негово ръководство, наля милиони във фирми близки до Гинка Върбакова. Въпросната Гинка беше жената, която преди време имаше амбицията да закупи електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Според запознати Попов платил чрез общинска фирма, ръководена от близкия му Антони Върбев, милиони за фотоволтаици, чиято реална цена била на половина. Поне 3 милиона от сделката потънали в неговия джоб и част от тях в джобовете на обкръжението му. За благодарност и за да осигури безпроблемното му преизбиране, Върбев бил назначен от квотата на ГЕРБ за председател на общинската избирателна комисия в Пазарджик.

Чорапа започва да се разплита..
Срещу Попов има и издаден данъчен ревизионен акт, в който приходната агенция е констатирала, че той харчи значително повече отколкото получава. Само за една нощувка в президентския апартамент на 5 звезден хотел в Банско, Попов плащал в брой по 2 бона. Сума, която не съответствала на заплатата му. Пари по личните му сметки редовно внасял личния му шофьор. Тези факти не останали незабелязани от данъчните и те извършили задълбочена ревизия, която приключила с констатации, че Попов харчи повече от колкото може да обясни по законен начин. В момента делото за това е в Административен съд – Пазарджик.

Отделно от това в Пазарджик се разпространи информация, че 3 седмици преди изборите Попов получил по автомобил със софийска регистрация 1 милион в брой, които е раздал за купуване на влияние по време на изборите.

Не е известен произхода на тази сума и дали на нея са платени данъци или е с източник от корупционни схеми.

Всички очакват местната прокуратура, която също се ръководи от добра приятелка на Попов да започне обективно разследване и да потърси отговор на въпроса:

От къде Тодор Попов има пари, за да води този висок стандарт на живот?
А той действително е висок.., ето само незначителна част от „инвестициите“ на бившия кмет:

– Законна съпруга с няколко апартамента в престижен комплекс в София и скъп джип – 700 000 евро. – Издръжка и такси за обучение в престижни университети в Лондон на стойност над 60 000 паунда годишно на двете си дъщери.
– Имение в село близко до Пазарджик за около 1 500 000 лв.
– Любовница, която не крие и за която също осигурява висок стандарт на живот и кара джип за около 100 000 лв.
– Документирани нощувки с нея в президентския апартамент на луксозен 5 звезден хотел в Банско за по 2000 лева за 1 вечер!
– И доста други скъпи удоволствия, които излизат далеч извън кметската заплата и разбирането за нормалност на обикновения българин.

Всичко това би изглеждало жълто на фона на красивата предизборна семейна снимка на семейство Попови, ако зад нея не прозираше съмнение за нещо друго.

На практика Тодор Попов е въвлякъл официалната си съпруга Силвия Попова в схема за пране на пари?

За никой в Пазарджик не е тайна, че Попов живее с любовницата си – бившата гимнастичка Ренета Камберова. Той също не го крие и я лансира навсякъде. Покрай него, тя също се радва на охолен начин на живот и наскоро семейството и се сдоби с нов апартамент в Пазарджик, а за самата Камберова, Попов строи вила близко до имението му в с. Паталеница.

Официалната г-жа Попова е била принудена (или е приела срещу щедро заплащане) да играе ролята на щастлива съпруга, въпреки че е на ясно с връзката на кмета с по-младата от нея гимнастичка.

Театъра се разиграва за пред медиите и за пред икономическа полиция и НАП, за да му осигури финансово алиби. По закон придобитото от който и да е от съпрузите по време на брака има статут на общо имущество и това важи и за заплатите и на двамата. Така на практика чрез привидно високата си заплата, Силвия Попова изпира крадените от кмета пари от всевъзможни корупционни схеми.

Близки до „семейството“ твърдят, че тя е една добра домакиня, която се грижи за децата си, но никога не е разбирала от бизнес и реално не се е занимавала с такъв. Декларира изкуствено раздути заплати, които уж е получила от фирмите в които се води на различни позиции.

Справка в регистрите на НАП показва, че тази фирма е декларирала загуби за последните години.
Първия логичен е въпрос е как една фирма с декларирани загуби може да плаща такава огромна заплата?

Следва и друг – Коя нормална жена би печелила стотици хиляди, за да ги дава на съпруга си, който ги харчи по любовница?

Ако това е вярно, независимо дали Силвия Попова е била принудена да играе ролята на щастлива съпруга или го е вършила срещу щедри финансови облаги, като участието и в схемата я превръща в съучастничка в престъпление по пране на пари, придобити по престъпен начин?

Така на практика Попов е създал организирана престъпна група не с кой да е, а майката на собствените си деца, само за да получи привидно обяснение на големите си лични разходи.

Силвия Попова обаче не е единствената претърпяла любовно разочарование.

Другата голяма „любов“ на Попов, която също остана излъгана е самия Бойко Борисов.
Няма логично обяснение как сериозен политик като Борисов, с огромния си управленски опит и придобит рефлекс, остави да бъде излъган от бившия пазарджишки кмет.
Всъщност, Попов имаше нужда от ГЕРБ, а не те от него.

Той се нуждае от закрилата на голямата партия и влиятелни политици като Борисов, срещу неизбежното наказателно преследване за пране на пари, както и за да спечели благодарение на него още един мандат.

Това със сигурност щеше да му помогне да прикрие част от престъпленията или за тях да изтече давност.

Бойко Борисов беше поредния опит на Тодор Попов за брак по сметка.
За съжаление (или не) и двете страни в него изгубиха.

Попов изгуби състезанието за кмет на Пазарджик, а доверието към ГЕРБ в областния град сериозно се срина, което повлече надолу и личното доверие към Борисов, тъй като именно той беше подведен да се целува и снима публично с кмета.


Браковете по сметка може би са били успешен начин за дипломация и разширяването на политическото влияние по времето на Иван-Асен или други периоди от българските средновековни царски династии.

В наши дни обаче, любовния многоъгълник между привидни съпрузи, любовници и бивш премиер е израз повече на глупост, отколкото на отговорно политическо поведение.
Той е и лош пример, как един съпруг не трябва да използва майката на децата си, за да прикрива престъпно придобити средства.

Пример, в който бившия премиер стана неволен съучастник.

/Presscenter

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

ЦСКА 1948 победи Хебър с 3:1 в Пазарджик

ЦСКА 1948 постигна победа с резултат 3:1 срещу Хебър...

Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Минданао, Филипините

Днес земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Минданао, Филипините, според...

САЩ обявиха, че внасят 3 милиарда долара в най-големия световен фонд за климата

Американската вицепрезидентка Камала Харис обяви на конференцията на ООН...

Израел е уведомил арабските държави, че иска буферна зона в следвоенна Газа

Израел е уведомил няколко арабски държави, включително Египет, Йордания,...