Кипър настоява за спешни действия от страна на ЕС заради наплива от мигранти

Дата:

Кипър призовава Европейския съюз да предприеме спешни действия по справяне с потоците незаконни мигранти от Сирия и Ливан, които се отправят към Кипър, с цел предотвратяване на опасността от експлоатация от страна на трафиканти в Източното Средиземно море. Призивът на Кипър е след обширна спасителна операция, извършена в сряда, когато 60 сирийски мигранти, включително жени и деца, бяха спасени близо до кипърския бряг.

Вътрешният министър на Кипър, Константинос Йоану, подчертава спешната необходимост от съвместни действия между Европейския съюз, Европол, ливанските власти и кипърската полиция за наблюдение на границите на Ливан. Той възнамерява да повдигне този въпрос по време на неформален съвет на европейските вътрешни министри в Брюксел.

Спасителната операция в сряда беше насочена към 60 мигранта, които бяха открити в много лошо здравословно състояние, след като са плавали в открито море в малка дървена лодка от Ливан. Някои от тях бяха в хипотермия и обезводняване, а 10 от тях, включително 6 деца, бяха хоспитализирани, като три деца са в критично състояние.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...