Катар ще върне от Русия три украински деца след преговори за репатриране

Дата:

Три украински деца, отведени в Русия, ще бъдат предадени на катарски дипломати в Москва тази седмица съгласно механизъм, създаден от Катар за връщането на много повече деца от Русия в Украйна, каза днес пред Ройтерс катарски служител, информиран за плановете.

В петък Катар способства за връщането на друго украинско дете, на 7 години, което вече е с баба си и пътува към Украйна през Естония, каза служителят. 

Следващите три деца са момчета на 2 и на 9 години и 17-годишно момиче.

Киев идентифицира 20 000 деца като отведени в Русия или на територия, контролирана от Русия, без съгласието на семейството или настойници.

Връщането на тези първи четири деца тества система, която арабската държава в Залива създаде след месеци на тайни преговори с Москва и Киев, според катарския официален представител, пожелал анонимност.

Държавният министър на Катар за международно сътрудничество Лолвах Ал Хатер потвърди посредничеството в изявление и описа репатрирането от тази седмица като “само първа стъпка”.

Комисарят по правата на децата при президента на Руската федерация Мария Лвова-Белова обяви кратък първоначален списък с украински деца, които ще бъдат върнати у дома с екип от катарски дипломати, които са проверили самоличността на всяко дете, каза служителят.

Не е ясно колко още деца ще позволи Русия да бъдат върнати в Украйна чрез катарския механизъм след тези четири, каза служителят.

От нахлуването на Русия в Украйна, започнало през февруари 2022 г., са върнати около 400 деца. 

Но миналата седмица Агенцията по правата на човека ООН изрази загриженост, че няма система за улесняване на връщането на украински деца.

Първите четири деца „бяха първите проверени и (Русия и Украйна) се съгласиха, че родителите им са намерени“, каза служител.

Катарски дипломати ще придружават децата през границата с Естония, Латвия или Беларус или до Катар с чартърен полет, преди да ги върнат в Украйна, каза служителят.

Катарският служител добави, че Украйна се е обърнала към арабската държава, за да посредничи за връщането на деца.

Катар, малка, но богата енергоносители държава, има амбициозни външнополитически цели. Наскоро тя беше в центъра на вниманието на глобалната дипломация, когато посредничеше за размяната на затворници между САЩ и Иран. 

Катар освен това посредничи между Израел и „Хамас“ за потенциално освобождаване на израелски заложници, държани в Газа.

През март Международният наказателен съд издаде заповед арест на руския президент Владимир Путин по обвинение във военни престъпления за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...