В Полша се очертава опозицията да дойде на власт въпреки първото място на “Право и справедливост” на изборите, пишат западни издания

Дата:

Доналд Туск обяви победа на изборите в Полша, опирайки се на надеждите за коалиция, пише британският в. “Гардиън” във връзка с резултатите от произведените вчера полски парламентарни избори.

Туск, който е бивш полски премиер и бивш председател на Европейския съвет, обяви вчера победа, минути след като избирателните секции затвориха, въз основа на предварителни резултати.

Управляващата партия “Право и справедливост” спечели най-много гласове, но не и мнозинство в парламента, което създава предпоставки за идването на власт на опозиционна коалиция, оглавена от Туск.

“Право и справедливост”, която управлява Полша в продължение на осем години, превърна държавната телевизия в инструмент за пропаганда на правителството, ограничи правото на аборт и сатанизира представителите на ЛГБТ общността, мигрантите и бежанците. Освен това партията конфронтира Полша с Брюксел по въпроси, свързани с върховенството на закона, което доведе до замразяването на десетки милиарди евро европейско финансиране, пише “Гардиън”.

Британското издание се фокусира също върху думите на Туск, че денят на изборите “ще бъде запомнен в историята като рожден ден, като деня на възраждането на Полша”.

Според “Гардиън” добрите резултати, получени на изборите от две формации, с които би могла да се коалира “Гражданската коалиция” на Туск (става дума за “Трети път” и “Нова левица”), са предпоставка за сформирането на мнозинство в долната камара на парламента, която е общо с 460 места. Британският всекидневник отбелязва, че окончателните резултатите от изборите ще станат ясни днес или утре.

“Гардиън” пише, че предизборната кампания в Полша е преминала под знака на разделението, като и двете страни са се опитали да представят изборите като решаващи за бъдещето на страната.

В Полша проевропейската опозиция обяви победа на парламентарните избори, пише в. “Монд”.

Френското издание припомня обещанията на Доналд Туск да възстанови добрите отношения на Варшава с Европейския съюз и да работи за деблокирането на европейските средства, замразени от Брюксел заради разногласия по време на двата управленски мандата на “Право и справедливост”. Опозиционният лидер обеща също да либерализира правото на аборт, което е основна причина за спорове с управляващите от “Право и справедливост”, които афишират привързаността си към католическите ценности.

Предварителните резултати сочат, че либералната опозиция в Полша събира мнозинство, необходимо за сформирането на правителство, пише в. “Паис”. Испанското издание отбелязва, че опозицията може да дойде на власт въпреки първото място на “Право и справедливост”.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...