Това е традиционна турска рецепта , която и до днес е любим десерт в южната ни съседка. Каймак-торта или Каймак-сладкиш е името, под което я намерихме в Инстаграм.
Обикновено на 1 литър мляко се слагат 8-9 яйца в зависимост от големината им и колко яйца, колко лъжици захар, които също могат да варират според вкуса.
Сигурно ще ви напомни на нашенския крем карамел, с тази разлика, че турският вариант е по-плътен на консистенция и по-богат на вкус, а освен това няма карамелизирана захар.
Ето необходимите продукти: Каймак-торта Продукти: Приготвяне: В по-дълбока купа чукваме яйцата, добавяме захарта и разбиваме с миксера 5-6 минути или колкото е необходимо, за да се сгъсти сместа, да увеличи обема си и да се разтопи захарта.
Снимка: YouTube След това при непрекъснато бъркане на тънка струйка добавете хладкото мляко. Разбърква се и сместа е готова.
Снимка: YouTube Изсипете я в средно голяма форма и печете в предварително загрята фурна на 250 градуса и веднага намалете на 200 градуса, след което печете около половин час.
Снимка: YouTube ВАЖНО: Млякото не трябва да завира, така че ако нямате опит и не искате да загори на повърхността, най-добре нагласете печенето според вашата фурна или по следния начин: Загрейте фурната на 100 градуса и на тази температура печете млечния сладкиш до загряване на сместа, след което
намалете на 50 градуса и продължете да печете, колкото е необходимо (докато консистенцията стане стабилна). Проверявайте от време на време с пръст, като докосвате повърхността, ако се е сгъстило като пудинг, значи е готово.
Извадете и оставете да изстине до стайна температура, покрито с влажна кърпа, за да предотвратите образуването на твърда коричка. Снимка: Инстаграм Снимка: Инстаграм Преди печене може да прецедите сместа през цедка за по-гладка консистенция.
Снимка: Инстаграм Оставете да се охлади добре, след което се насладете на вкусния десерт. Снимка: Инстаграм Да ви е сладко! Снимка: Инстаграм Снимка: Инстаграм