Израел и “Хамас” имат готовност да продължат примирието

Дата:

Израел и “Хамас” изразиха готовност да продължат примирието, ако се спазват определени условия. Примирието, което е в четвъртия си ден, вече е допринесло за три от четирите предвидени размени на заложници и доставки на хуманитарна помощ за Газа.

“Хамас” е готов да удължи примирието при условие, че Израел освободи още палестински затворници. До момента са осъществени обмените на 50 израелски заложници за 150 палестинци.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е подкрепил удължаването на примирението, при условие че всеки ден се освобождават по 10 израелски заложници, общо 240. Президентът на САЩ Джо Байдън също подкрепил тази идея, казвайки, че целта му е да се удължи паузата и да се освободят повече заложници.

В разговора си с Байдън, Нетаняху потвърдил решимостта на Израел да възобнови военните операции в Газа веднага след изтичане на примирението. Същото заявление направи и представител от Газа, като подчерта необходимостта от разрешаване на три цели – елиминиране на “Хамас”, връщане на отвлечените израелски граждани и предотвратяване на Газа да представлява заплаха за Израел.

Катарският премиер отбеляза, че “Хамас” трябва да намери местоположението на десетки заложници в Газа, преди да бъде удължено прекратяването на огъня.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...